top of page

טיפול פסיכולוגי - מאמר לפונה המתלבט

  • ברכה קופצ'יק- פסיכולוגית
  • Feb 23, 2017
  • 4 min read

טיפול פסיכולוגי: כן או לא?.

מכתב זה מטרתו לעזור לך להגיע להחלטה הטובה בשבילך ולתת את הצעד הראשון לטיפול פסיכולוגי.

הגעת אלי מתוך כאב, מועקה, קשי בתפקוד או באיכות החיים. אתה מבקש עזרה וכבר נקטת בצעד הראשון שהוא לשוחח בטלפון. אבל שאתה עדיין מתלבט האם לתת את הצעד הראשון שהוא קביעת הפגישה הראשונה. אנא תקרא מכתב זה שסוקר את ההתלבטויות המלוות את הפונה לטיפול ויתכן ויוקל עליך להחליט.

טיפול פסיכולוגי- האם זה ביטוי לחולשה?

דעה כזאת שררה פעם אך לא עוד בתקופה המודרנית והליברלית בה אנו חיים. מספר הפונים לפסיכולוג רק עולה והשיח על הנושא פתוח למדי. זה מושתת על ההבנה שאין צורך להיות "חזק" כל הזמן ושאנו בני אנוש בעלי נקודות חוזק וחולשות. במילים אחרות אנו לא מכונות או רובוטים וטוב שכך. יש האומרים "אני אסתדר לבד" כאשר באופן לא מודע יש חשש מלבקש עזרה. אדם שמקבל גם את חולשותיו ומוכן לקבל עזרה הוא חזק יותר מאשר מי שמנסה להתכחש להן. אתן דוגמא... קחו עץ עם גזע קשה ולא גמיש לעומת עץ עם גזע רך יותר וגמיש. איזה מהם ישרוד לדעתכם סערה ורוחות מבלי להישבר? ברור שהעץ הגמיש והרך ישרוד שלם לעומת הנוקשה שיישבר. במילים אחרות העץ עם "החולשות" מתגלה כחזק האמיתי . פנייה לקבלת עזרה מצביעה דווקא על נכונות להתמודד ועל חוסן נפשי. הפנייה המוקדמת מבלי לחכות להחמרה או למשבר קשה מקלה על הטיפול.

סטיגמה לגבי טיפול פסיכולוגי?

האם פנייה לטיפול דורשת הכרה בכך "שיש בי משהו פתולוגי"? . ברור שלא. טיפול פסיכולוגי הוא תהליך נורמטיבי ובריא המתאים למרבית האנשים ומיועד לשיפור איכות החיים בתקופה של משבר. אכן משברים הם חלק מהחיים של כולנו. בן אדם עם הפרעה נפשית יזדקק לטיפול תרופתי ואף אשפוז וזה לא מצבך. אין סיבה לכך שקבוע תור לרופא ייחשב כנורמטיבי בעוד לפסיכולוג לא.

האם אני באמת מוכן לטיפול ולשינוי בחיי?

הפונה לטיפול רוצה שינוי בחייו מצד אחד אך לעתים מתנגד ברמה הלא מודעת. ההתנגדות נובעת מפחד משינוי אשר פירושו לעזוב הרגלים קיימים, להגיע למצב חדש ולא נודע ולהיות פחות בשליטה. אם ההתנגדות "מנצחת" זה יהווה מעצור לטיפול ולשינוי אך אם האדם יכול לגייס את הכוחות להתמודד עם שינוי, בעזרת המטפל, נפתחת לפניו דלת לאיכות חיים טובה יותר ודווקא לשליטה טובה יותר בחיים.

אמירות שהפונה יכול להגיד לעצמו כדי להימנע מטיפול הן למשל "העניין לא חמור כל כך" או "הזמן כבר יעשה את שלו".

תמיכה נפשית שאקבל בטיפול

טיפול אינו תהליך קל. מביאים לטיפול את הכאב ואת הקשיים הגדולים ביותר ועוד בפני אדם זר. זה מעורר חרדה, אבל מה שמעודד הוא שסוף סוף יש את מי לשתף, מישהו שיקשיב ויש לו את הידע לעזור. אחרת למה שאנשים יגיעו לטיפול? קרוב לוודאי שהטיפול יקל על הכאב ויביא לחיים יותר רגועים ושמחים. אתם שולטים בקצב החשיפה והשיתוף אותו תעשו באופן הדרגתי .אם ייווצר קשר עם המטפל זה יעזור בחשיפה בשיתוף. אתם תרגישו כבר בפגישה הראשונה אם יש אווירה מעוררת אמון, אם למטפל יש ידע ובעיקר אם אתם מרגישים את החום והעניין של המטפל בכם. אם ייווצר קשר של אמון התהליך הטיפולי יתפתח באופן חיובי ואתם תרוויחו.

האם ההשקעה בזמן ובכסף כדאית?

ההשקעה בזמן ובכסף כשהולכים לטיפול, ניכרת. אם נדבר במונחים כלכליים מעניינת השאלה: כמה פעמים השקעתם כסף רב בקנייה של דברים, רהיטים, נסיעות ודברים נוספים גם ללא צורך אמיתי?.איך אפשר לתמחר בכסף למשל "אובדן קשר וגירושין" או "אי סיפוק בעבודה" או "דיכאון עקב פגיעה רגשית"?. ההשקעה בטיפול היא השקעה גדולה בהווה אבל היא "תישא ריבית" בעתיד בצורה של שיפור איכות החיים ושל שחרור אנרגיות חדשות שעד כה מושקעות בהכחשת הבעיות.

האם טיפול פסיכולוגי יכול לעזור?

יש מי שתוהה איך " רק לדבר עוזר" להתמודד עם בעיות. המילים הם סמל לתכנים בעולמינו הפנימי. אנחנו לא מדברים "סתם" בטיפול אלא על התכנים הכי עמוקים ואמיתיים שלנו. דרך המילים אנחנו יכולים להגיע למחשבות, רגשות, דימויים על עצמינו ועל העולם, להכיר אותם ואם יש צורך לשנות. מילים גם מקשרות בין בני אדם ודרכם נוצר קשר עם המטפל שמשרה ביטחון לפתוח נושאים שלא שתפתם עם אף אחד . כל מי שחווה טיפול יכול להעיד איך דרך מילים נרקם לאט שינוי וחוויה מתקנת .

פסיכולוג קליני או מטפל ממקצוע אחר?

הפונה שהגיע להחלטה לפנות לטיפול ייטיב אם יפנה למטפל המומחה ביותר בתחום טיפול שהוא פסיכולוג קליני. אורך ועומק הלימודים וההתנסות של פסיכולוג קליני הם הטובים ביותר ולעתים פנייה למטפל לא מוסמך היא הפתרון הקל ובזבוז זמן וכסף. אתם רשאים לשאול את המטפל מה ההכשרה שלו ואף לבקש לראות תעודות. תמיד ההתרשמות האישית תהיה החשובה ביותר.

האם לדבר עם חבר/ה או בני משפחה הוא תחליף לטיפול?

הפונה מתלבט לעתים האם לדבר עם חבר/ה או בני משפחה על הבעיות. תמיד טוב לשתף חברים או בני משפחה קרובים בקשיים אבל זה לא תחליף לטיפול. למה? האדם הקרוב אינו אובייקטיבי ולא יכול לראות את הבעיה מפרספקטיבה הנחוצה. כמו כן אין ברשותו כלים הנחוצים להכיל את הבן אדם במשבר .יש חברים שיתנו עצות כגון "זה רק שלב שיעבור" או "קצת ספורט יוציא אותך מזה" מה שנחמד ומקל זמנית אך לא פותר את הבעיות כמובן.

איך תגיעו להחלטה לגבי טיפול?

בשיחת טלפון הראשונה אתה תוכל לשאול את המטפל שאלות לגבי ההכשרה המקצועית שלו, שיטות הטיפול הפסיכולוגי מחיר ועוד, ולהתרשם מטון הקול של הפסיכולוג, מהתקשורת שנוצרת ומהנינוחות בשיחה. בפגישה הראשונה הפונה יוכל להרגיש האם נוצר קשר או כימיה בינו למטפל. האם הפונה מרגיש שהמטפל מבין אותו, יש לו ידע, מקשיב ומתעניין בפונה? אם כן כנראה נוצר קשר חשוב להמשך. אם יש עדיין ספקות כדאי שהפונה ישתף את הפסיכולוג בהם כך שאפשר יהיה לברר מה מפריע ליצירת הקשר. זה לגיטימי מאד שהפונה יקבע פגישה עם הפסיכולוג גם אם עדיין יש התלבטויות . היתרון של שיחה כזאת עם הפסיכולוג היא ש"הפונה והמטפל יכולים להתלבט ביחד" עד להגעה להחלטה הנכונה. בהצלחה!

(המאמר כתוב בלשון זכר אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

לפרטים נוספים ולייעוץ התקשרו ל: ברכה קופצ'יק - פסיכולוגית קלינית

טל: 054-7204150

Comments


bottom of page